Beste Portugese wijn, wat je erover wilt weten

Portugal is een paradijs voor wijnliefhebbers. Port, Madeira of Moscatel wijnen zijn bijvoorbeeld afkomstig uit Portugal. In dit artikel lees je alles over de beste Portugese wijn, de wijnregio’s en de variëteiten aan wijnen in Portugal.

Wijn bestellen in Portugal

De meeste Portugese restaurants hebben een aparte wijnkaart, ook wel Carta dos Vinhos genaamd. Voor wijnliefhebbers die op vakantie gaan naar Portugal is het handig om de volgende woorden en vragen te weten in het Portugees om de beste Portugese wijn te kunnen bestellen:

Witte wijn – Vinho Branco

Rode wijn – Vinho Tinto

Groene wijn – Vinho Verde

Roséwijn – Vinho Rosé

Portwijn – Vinho do Porto

Madeira Wijn – Vinho da Madeira

Moscatel Wijn – Vinho Moscatel of Moscatel

Mousserende wijn – Espumante

Huiswijn – Vinho da Casa

Zoet – doce

Medium-droog – meio-seco

Droog – seco

Licht – leve

Medium – médio

Vol – encorpado

Fles – garrafa

Glas – copo

Vinho Verde en Vinho dos Mortos

Vinho Verde is een jonge, groene wijn die drie tot zes maanden na de oogst wordt vrijgegeven. Vinho Verde kan zowel witte wijn, rode wijn of rosé zijn en kan heel goed gecombineerd worden met een vismaaltijd. De beste Portugese wijn in Vinho Verde zijn afkomstig van Quinta da Aveleda, Quinta do Ameal en Palácio da Brejoeira wijnhuizen. Tras-os-Montes produceert Transmontano wijn, een volle rode wijn met een hoog alcoholpercentage. Vinho dos Mortos, ook wel de wijn van de doden genaamd, komt ook uit deze regio. Deze wijn werd tijdens de Franse invasie begraven door de lokale bewoners om te voorkomen dat die gestolen zou worden. 

Vinho do Porto en Távora-Varosa

De Douro-vallei is de oudste wijnregio ter wereld en staat bekend om de Vinho do Porto, een zoete portwijn die bij het dessert wordt geserveerd. De beste Portugese wijn in Douro en Porto worden gemaakt door de Quinta da Pacheca, Quinta da Romaneira en Lavradores de Feitoria wijnhuizen. Távora-Varosa is de perfecte regio voor champagne liefhebbers. De druiven uit deze regio hebben een hoge zuurgraad waarmee mousserende wijnen worden geproduceerd.

De beste Portugese wijn uit Dão, Lafões en Bairada

De beste Portugese wijn in dit geval de rode wijn komt uit de bergen van Dão. In de Lafões regio worden voornamelijk zure wijnen geproduceerd. De beste wijnhuizen in Dão en Lafões zijn Casa de Santar en Casa da Passarella. Bairada ligt vlakbij de Atlantische Oceaan en staat bekend om zijn rode wijnen van hoge kwaliteit en witte druiven voor mousserende wijnen. Goede wijnhuizen in Bairada zijn Quinta das Bágeiras en Quinta dos Abibes.

Beira en Tejo

Beira is een populaire vakantiebestemming in de winter voor sneeuwliefhebbers. Rode wijnen en rosé uit Beira vallen ook onder de categorie beste Portugese wijn en vallen goed in de smaak bij toeristen. Bekende wijnhuizen in Beira zijn Quinta dos Termos, Quinta do Cardo en Adega Castelo Rodrigo. De meeste wijnen die restaurants in de hoofdstad bevoorraden komen uit de Tejo regio. Het zijn de meest betaalbare wijnen uit Portugal. Witte Tejo-wijnen hebben een fruitige en tropische smaak, en rode wijnen hebben een zachte smaak. Quinta da Alorna en Quinta da Lagoalva zijn bekende Tejo-wijnhuizen.

Lissabon en Setúbal schiereiland

Enkele van de beste Portugese wijnen komen uit de Alenquer, Bucelas, Colares en Carcavelos gebieden in Lissabon. In deze regio vind je voornamelijk lichte witte wijnen en likeurwijnen. De beste Portugese wijn van Lissabon is afkomstig van de wijnhuizen Adega Regional de Colares, Adega do Casal da Manteiga en Quinta das Carrafouchas. Moscatel wijnen worden op Setúbal gemaakt van Muscat-druiven. Ze hebben een zoete en fruitige smaak en worden vaak na de maaltijd gedronken. José Maria da Fonseca, Bacalhôa Vinhos de Portugal en Quinta de Alcube zijn de meest populaire wijnhuizen van Setúbal.

Wil je één van deze heerlijke wijnen in Nederland kopen? Dan kun je het beste gaan naar de website Sandor Wine Import en daar een bestelling plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *