Zo groeit de macadamianoot

Macadamia noten, je hebt ze vast wel eens gegeten. De noot is namelijk erg veelzijdig. Zo kun je ze los eten als snack, maar kun je ze ook door je favoriete gerechten mengen. Ben je benieuwd waar deze bijzondere noten vandaan komen en hoe ze groeien? Dat vertel ik je in dit artikel.

Wat is de macadamianoot?

Maar eerst, wat zijn macadamia noten eigenlijk? De macadamianoot is een notensoort afkomstig uit Australië. Van nature zit er een dop om de noot heen. Deze dop is echter al verwijderd voordat jij de noot in huis hebt. Dit is niet voor niks, het is namelijk de moeilijkst te kraken dop ter wereld. Je hebt er dus erg veel kracht voor nodig als je hem zelf wilt kraken. De noot die binnenin zit is te herkennen aan een milde en zachte smaak, die ervoor zorgt dat de noot zeer geliefd is als snack. Ook kun je de noot gebruiken bij andere gerechten om deze gerechten te verrijken met de smaak. De noot is bijvoorbeeld heerlijk door je yoghurt met ontbijtgranen heen of als hummus.    

De oorsprong van de noot

Macadamia noten komen van oorsprong uit Australië, vandaar dat de noten ook wel ‘Queensland nuts’ genoemd worden. Hier werden de noten al gegeten door de oorspronkelijke bewoners, de aboriginals. Later ontdekte de Schots- Australische chemicus John Macadam de boom. De boom is in 1857 dan ook naar hem vernoemd. Inmiddels wordt de noot op meerdere plekken ter wereld verbouwd. Zo zijn er plantages in Hawaï, Zuid- Afrika, Puerto Rico en Kenia. De meeste macadamia noten die wij vandaag de dag in huis hebben zullen afkomstig zijn uit Hawaï, Zuid- Afrika of Australië.  

De macadamiaboom

De noot groeit aan een macadamiaboom, die uit de familie van de Proteaceae komt. Deze bomen groeien bij plantages meestal tot maximaal vijf meter hoog, maar kunnen van nature nog veel hoger worden (sommigen worden wel twintig meter hoog). De boom was vroeger te herkennen aan de bladeren die wat gekarteld waren. Tegenwoordig zijn de bladeren glad. Op het moment dat een macadamiaboom geplant wordt, gaat er helaas nog wel wat tijd overheen voor de eerste noot aan de boom groeit. Dit gebeurt namelijk pas na vijf jaar. Na ongeveer tien jaar zit de boom op zijn top qua productie. Door de jaren heen zijn ook de noten veranderd. Deze zijn namelijk zachter geworden en hebben een nog lekkerdere smaak gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *